alt

Projektom CARE International-a biće otvorena nova radna mjesta u regiji Birač (VIDEO)

VIJESTI IZ REGIJE BIRAČ

altStvaranju mogućnosti zaposlenja u regiji Birač doprinijeće novi projekat pod nazivom „Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH- region Birač“ koji realizauje Care International. Realizacijm ovog projekta u četiri opštine regije Birač radiće se na poboljšanju poslovnog okruženja za, uglavnom izvozno orijentisana, poljoprivredna preduzeća, zadruge i njihove kooperante, poručeno je na današnjoj prezentaciji ovog projekta koja je održana u Vlasenici.

 

Početak realizacije ovog projekta s nestrpljenjem očekuju poljoprivrednici koji planiraju prošrenje svoje proizvodnje. Među njima je i Vojin Đurić iz Vlasenice.

 

-Mi se bavimo poljoprivredom, isključivo stočarstvom. Imamo namjeru da proširimo proizvodnju, razvićemo projektnu ideju i aplicirati, pa se nadamo da ćemo imati podršku kroz ovaj projekat, kaže Vojin Đurić.

 

Aktivnosti ovog projekta biće realizovane u opštinama Srebrenica, Bratunac, Milići i Vlasenica. Plnirano je da dio programa bude predstavljen i na sajmu „Dani maline“ u Bratuncu.

 

-Ja jedini izvor prihoda vidim još samo u poljoprivredi, jer je privreda skroz pala na niske grane. Mislim da će ovaj projekat donijeti nova ulaganja u poljoprivredu i zaista će biti pun pogodak u smislu proizvodnje hrane i zapošljavanja, izjavio je Dragoslav Todorović načelnik Opštine Vlasenica.

 

-Tu su prije svega planirane aktivnosti iz poljoprivrede, razvolj malih i srednjih preduzeća i zemljoradničkih zadruga, kao i zapoljšaljvanje određenog broja pripravnika, istakao je Radenko Radović načelnik Odjeljenja za privredu u opštini Bratunac.

 

U sklopu ovog projekta je planirana realizacija aktivnosti koje će uticati na povećanje konkurentnosti zemljoradničkih zadruga, malih i srednjh preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane, s posebnim akcentom na promovisanje ženskog i socijalnog preduzetništva.

 

-Nama je cilj da u projektu podržimo poljoprivredne prizvođače i proizvođače hrane na ovom području, jer nam je procjena da je to najveća potreba i da je to potencijal ove regije. Radićemo sa proizvođačima, ali i sa institucijama koje imaju mandat da pružaju podršku ovim poljoprivrednim prizvođačima, a istovremeno ćemo podsticati malo preduzetništvo, žensko i socijalno preduzetništvo, izjavila je Sumka Bučan direktorica CARE International-a.

 

Projekat „Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH- region Birač“ realizovaće Care International sa lokalnim partnerima: opština Vlasenica, Udruženje žena „Maja“ Kravica i Regionalna Savjetodavna Služba (RSS), a u saradnji sa opštinama Bratunac, Srebrenica i Milići.

 

Projekat ima za cilj poticanje privrednog razvoja i stvaranja mogućnosti zaposlenja u regiji Birač. Ovaj projekat čija je vrijednost 720.000 EUR-a, finansira Evropska unija kroz IPA-u 2013, a sufinansiranje obezbjeđuju Austrijska razvojna agencija i CARE Austrija.

 

 

 {youtube}WLySbFEFReo{/youtube}

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *