alt

CARE International isporučio mehanizaciju proizvođačima u Milićima, Vlasenici i Srebrenici

VIJESTI IZ REGIJE BIRAČ

altOrganizacija CARE International danas je nastavila sa isporukom mehanizacije za poljoprivredne proizvođače iz Milića, Vlasenice i Srebrenice. Mehanizaciju predviđenu biznis planovima danas je dobilo 6 žena socijalnih preduzetnica i jedan individualni proizvođač.

Ševko Gobeljić iz Vlasenice bavi se proizvodnjom mlijeka već dugi niz godina. Proizvodi oko 30 000 mlijeka, a kao individualni proizvođač u nabavci mehanizacije koja mu je neophodna učestvovao je sa 40% od ukupnih novčanih sredstava.

-Neophodna mi je bila ova kosačica i prskalica za traktor kako bi mogao da unaprijedim svoj biznis.Podržavam projekat CARE International upravo zbog toga što proizvođači moraju da ulože i svoja sredstva, kaže Ševko.

Žene socijalne preduzetnice učestvovale su sa 20% od ukupnih sredstava. Gordana Simeunović iz Dervente kod Milića malinarstvom se bavi već 10 godina. Proizvede oko 7 tona ovog voća u jednoj sezoni i to je jedini izvor prihoda za njenu porodicu.

-Dobila sam motokultivator sa frezom od organizacije CARE Internationa. Želim d aim se zahvalim jer će mi sad biti lakše da obrađujem zemljište i da održavam zasade maline, kaže Gordana.

U okviru projekta “Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u Istočnoj BiH-region Birač” koji finansira Evropska komisija, Austrijska razvojna agencija i CARE Austrija iznosom od 720 000 evra ukupno je podržano 56 žena socijalnih preduzetnica, individualnih proizvođača i zadruga iz regije. Nakon potpisanih ugovora, isporuka ide planiranom dinamikom.

-Cilj nam je da proizvođačima u ovoj sezoni isporučimo materijal koji im je neophodan da bi na svojim imanjima imali što bolji prinos. Danas smo, dakle, u Milićima, Vlasenici i Srebrenici, ali i ostali poljoprivredni proizvođači koji su uspješno prošli naše treninge i selekciju mogu očekivati da će u najkraćem roku dobiti mehanizaciju ili građevinski materijal zavisno šta im je potrebno, rekla je Naida Kadušić, koordinator projekta “Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u Istočnoj BiH-region Birač”.

Ovaj projekat CARE Internaional implementira uz podršku partnera Regionalne savjetodavne službe Bratunac, Udruženja žena “Maja” Kravica i Opštine Vlasenica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *