alt

Upoznajte Sandru Vasić, mladu slikarku iz Srebrenice

NOVOSTI

altSandra Vasić, srednjoškolka iz Srebrenice izuzetno je talentovana za slikarstvo. Učesnica je brojnih likovnih kolonija, a u posljednje vrijeme često ima i narudžbe za slikanje.


Portreti koje Sandra slika su više nego stvarni, a svaka njena slika, sama za sebe, govori više od 1 000 riječi.


-Rođak moje mame je profesionalni slikar, tako da sam talanat možda naslijedila od njega. Ali, i moja mama je isto dobro crtala dok je bila mlađa. Crteži koje sada radim su obično naručeni, za rođendane, neke proslave, tj. radim ih kao poklone, i dosta radova sam do sada prodala, ističe Sandra Vasić.


Sandra kaže da sada nema mentora, iskustvo uglavnom stiče sama prateći na internetu nove tehnike u slikarstvu.


-Iskreno ovdje nema toliko stručnih ljudi, imala sam svoju nastavnicu u osnovnoj školi koja zna da crta. A ovako, ne znam nikoga ko crta, neću da kažem bolje od mene, ali kao ja ovako, kako volim i crtam, kaže Sandra.


altUčesnica je brojnih likovnih kolonija, a jedan od njenih radova poklonjen je ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske koji je naslikala na manifestaciji „Banja Luka Srebrenici“.


-Učestvovala sam na konkursu u Banja Luci kada smo crtali narodnu nošnju. Inače ne volim da se takmičim na konkursima, obično crtam naručene radove. U Srebrenici nisam dobijala nikakve nagrade, nisam ni učestvovala na konkursima, nikome nisu ni trebali moji radovi. Mislim da u Srebrenici nema dovoljno podsticaja za mlade, jer ovo je postalo sumorno mjesto, nema ništa zanimljivo da se vidi, i mladi često odlaze u druge gradove, napominje Sandra Vasić.


Sandra kaže da iako voli slikarstvo, ne planira se u budućnosti baviti ovom umjetnošću.


-Na početku sam planirala da upišem Akademiju likovnih umjetnosti, ali pošto vidim da poslije toga neće biti baš puno posla, mislim da ću upisati građevinski fakultet ili arhitekturu, pošto i ti fakulteti imaju veze sa crtanjem, ne baš ovako kako ja crtam, ali tehničko crtanje jer i to volim. U slobodno vrijeme se bavim sportom, obožavam odbojku, pored crtanja muzika mi je nekako hobi, volim da sviram gitaru. Inače dosta čitam, kaže Sandra.


altMladi u Srebrenici imaju priliku da kroz volonterski angažman u nevladinim organizacijama izraze svoju kreativnost, i to je najčešće jedini put napretka i upoznavanja novih ljudi ali i dostignuća u oblastima za koje se mladi intersuju. Međutim, bar za sada, prostora za usavršavanje nema. Sandra je mišljenja da se trud uvijek isplati i da zato nikada ne trebamo odustati od svog sna.


-Ne izlazim u ove fensi kafiće, nego nekad izađem sa društvom u „Mallboro“ i onako samo hodamo, „visimo“. Moja poruka mladima koji žele da se bave ovim čime se ja bavim, jeste da im je za ovu umjetnost potrebno oko 90% truda da se nacrtaju ovakvi crteži, a samo 10% je talenat, zaključila je mlada talentovana slikarka iz Srebrenice, Sandra Vasić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *