alt

Zapošljavanje Roma

NOVOSTI

altRomi su najbrojnija nacionalna manjina u BiH i najmarginalizovanija skupina u državi, u društvenom, ekonomskom i političkom smislu. Od svih nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini nijedna se ne nalazi u socijalnom položaju koji je po svojoj težini i problematičnosti imalo sličan položaju romske manjine, čiji predstavnici žive skoro na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, tačnije na prostoru 71 opštine.

JU Zavod za zapošljavanje RS realizuje „Projekat podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2015. godini“. Ukupna vrijednost projekta je 291.687,67 KM, a sastoji se od granta Ministrastva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 2014. godinu i neutrošenih sredstava po ranijim projektima.

Ovim projektom obuhvaćeno je zapošljavanje Roma sa evidencije Biroa za zapošljavanje koji aktivno traže zaposlenje i prijavljeni su na evidenciji prije objavljivanja Javnog poziva. Sufinansiranje samozapošljavanja Roma na period od 12 mjeseci iznosi 8.000 KM, a za sufinansiranje poslodavaca za svakog zaposlenog Roma od 12 mjeseci iznosi 6.000 KM dok od 24 mjeseca iznosi 10.000 KM.

U kojoj mjeri će ovaj projekat biti uspješno realizovan na području opština Srebrenica, Bratunac i Milići još uvijek nije poznato. Ako uzmemo u obzir činjenicu da na evidencijma Biroa za zapošljavanje pomenutih opština nema nazaposlenih lica romske nacionalnosti, a na Birou u Bratuncu registrovano je jedno lice koje je ranije učestvovalo u projektu tako da sada nema pravo učešća, onda je ova problematika u pomenutim opštinama još veća.

U državama u okruženju pojedini građani mjenjaju svoju nacionalnost u romsku zbog ostvarivanja raznih beneficija, dok Romi u BiH ne žele da se izjašnjavaju kao Romi zbog osjećaja stida pripadnosti ovoj nacionalnoj manjini.

Udruženje “Romska suza” iz Srebrenice okuplja građane romske nacionalnosti na prostoru opštine Srebrenica i šire regije Podrinja. Ova organizacija već duži niz godina radi na prikupljanju podataka i povezivanju građana romske nacionalnost, programima obrazovanja romske djece, borbi protiv nasilja nad ženama, te drugim aktivnostima koje neposredno pogađaju romsku zajednicu.

– Problem je u samim Romima što se ne izjašnjavaju kao Romi. Zbog stida, takođe se ne izjašnjavaju kao Romi na Biroima za zapošljavanje. Naša organizacija je radila na toma da se Romi izjašnjavaju kao Romi i radiće na tome i u budućnosti, ipak je malo onih koji se usuđuju reći da su Romi. Znam za više porodica na području opština Srebrenice, Bratunca, Milića i Vlasenice koje su romske nacionalnosti, ali ne žele da se izjasne tako, istakla je Jasmina Hakić, koordinatorka Udruženja „Romska suza“ iz Srebrenice.

Hakićka je dodala da je loša strana ovog programa zapošljavanja Roma je što lice koje je učestovalo jednom u projektu ne može ponovo učestvovati. Takođe, ona je pozvala sve institucije da iskoriste ovaj poziv i apliciraju te na taj način doprinesu zapošljavanju što većeg broja građana romske nacionalnosti i poboljšanju njihovog statusa u društvu.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za „Projekat podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2015. godini“ otvoren je do 23. marta a detaljnije informacije možete dobiti u filijalama Biroa za zapošljavanje.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *