alt

Terenski obilazak polaznika obuke ‘Integralna proizvodnja maline’

NOVOSTI

altProtekle sedmice obavljeni su terenski obilasci polaznika obuke ‘Integralna proizvodnja maline’, koju je realizovalo Udruženje ‘Prijatelji Srebrenice’ uz podršku fondacije Pieter Bastiaan.

Individualna posjeta proizvođača obuhvatila je 16 polaznika obuke koji su tom prilikom na praktičnom primjeru mogli da vide kako u praksi primjeniti znanje stečeno tokom teorijskog dijela obuke. Većina polaznika je već formirala zasade maline i posjeduju određeno iskustvo u ovoj grani voćarstva, dok neki tek planiraju da započnu sa ovim vidom poljoprivrede, tako da će im znanje na ovoj obuci u mnogome pomoći.

”Planiram da pokrenem proizvodnju maline, i to sorte Vilamet, na svom porodičnom imanju u selu Popovići, jer se pokazalo da je proizvodnja ovog voća na našem kraju najisplatljivija grana voćarstva, a ako se ovaj posao pokaže kao uspješan sigurno ću proširiti svoje zasade i riješiti problem nezaposlenosti”, rekao je Vasilije Vasić iz Bratunca koji planira podizanje zasada na površini od 2 dunuma.

Obuka ‘Integralna proizvodnja maline’ je aktivnost koja se realizuje u okviru projekta ‘Podrška poslovnim inicijativama i neformalnom obrazovanju mladih sa područja Srebrenice’ koju zajednički sprovode Udruženje ‘Prijatelji Srebrenice’ i fondacija Pieter Bastiaan iz Holandije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *