alt

Stabilizovano stanje u Rudniku boskita „Srebrenica“

NOVOSTI

altAkcionarsko društvo Rudnika boksita „Srebrenica“ bavi se eksploatacijom rude na površinskim kopovima. Ovaj kolektiv zapošljava 48 radnika. Trenutnu kontrolu nad radom rudnika vrši Vlada Republike Srpske jer je litvanska kompanija, koja je i najveći dioničar, napustila BiH. Menadžement rudnika očekuje da će se pitanje vlasničke strukture do kraja tekuće godine riješiti jer je to preduslov za dalji rad rudnika.

U narednom periodu u planu je da se pokrene projekat podzemne eksploatacije rude na površinskim kopovima rudnika i na taj način bi se obezbjedio kontinuiran rad u narednih 25-30 godina.

U prethodnoj godini Rudnik boksita „Srebrenica“ poslovao je uz dosta poteškoća. Razlog lošeg poslovanja su nepovoljne vremenske prilike, odnosno majske poplave, koje su zahvatile region i na taj način uslovile kasni početak ekspoatacije rude boksita, što je rezultiralo i štrajkom radnika i prekidom rada zbog nemogućnosti isplaćivanja plata.

– Zbog nepredviđenih vremenskih prilika, od planiranih 150 000 tona rude u 2014. godini uspjeli smo proizvesti samo105 000 tona rude. To je značajno odstupanje od plana, ali je ipak dobar rezultat ako se uzme u obzir da smo, u prethodnoj godini, od juna do decembra, imali oko 70 neradnih dana što predstavlja skoro polovinu ukupnog broja radnih dana u sezoni, rekao je Mladen Radić, v.d. direktora Rudnika boksita „Srebrenica“.

Radić je najavio da je u planu da se u toku ove godine nadoknadi zaostatak proizvodnje iz prethodnog perioda te da se proizvede oko 180 000 tona rude boksita.

– Od oktobra prošle godine radnicima su ubrzano isplaćivane plate, tako da nakon skoro šest godina, radnicima se plate isplaćuju u bruto iznosu. Ostalo je da isplatimo oš jednu platu kako bi se došlo u redovan tok događaja. Ostvarićemo kontinuitet, nećemo dozvoliti da dođe do prekida u isplati plata i da budemo u istom problemu kao i prošle godine. Mislim da je to realno i ostvarivo. Ova godina bi trebala i mora biti bolja od prethodne, istakao je Radić.

Rudnik boskita „Srebrenica“ svoju rudu isporučuje privrednom društvu „Alumina“ d.o.o Zvornik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *