alt

Radionica za ponuđače obuka

NOVOSTI

altU Sarajevu je održana jedna u nizu radionica u organizaciji GIZ-Förderung der Erwachsenenbildung u okviru projekta „Podrška obrazovanju odraslih“. Cilj ovih radionica je jačanje kapaciteta izabranih ponuđača obuka na području Bosne i Hercegovine. Ponuđači obuka će provoditi projektom zadane aktivnosti kako bi razvili i implementirali jedan novi program obuke i to na osnovu zahtjeva tržišta uz usaglašavanje teme sa projektom.

Ove aktivnosti predstavljaju praktični dio njihove lične obuke i biće finansiran od strane projekta. U tu svrhu odabrano je 15 od ukupno 60 prijavljenih ponuđača iz svih regija BiH.


-Unutar projekta GIZ-a „Podrška obrazovanju odraslih“ pokušavamo sa našim ponuđačima da radimo na identifikaciji tema za buduće obuke. U sklopu toga sami ponuđači prolaze dodatno usavršavanje koje im treba pomoći da u budućnosti bez podrške različitih projekata sami identifikuju teme, plasiraju na tržište i ukoliko mogu da pronađu i finansijera za to, odnosno da sami polaznici prepoznaju vrijednost obuka. Jedna od obuka koja će se provesti i na području opštine Srebrenica je organska proizvodnja u plastenicima, rekao je Mirza Jusufović, stručni savjetnik na projektu „Podrška obrazovanju odraslih“.


Jusufović je dodao da su u planu dodatna tri modula za ponuđače obuka, u okviru kojih je planirano i umrežavanje samih ponuđača kako bi na još bolji način nudili ono što se uradi u sklopu samog projekta. Takođe, radiće se na promociji mreže ponuđača, njenih prednosti kao i aktivnosti koje ona može da implementira.


Radionice se izvode u saradnji sa internacionalnim stručnjacima iz oblasti obrazovanja odraslih. Jedan od predavača je i prof. dr Rolf Arnold sa Katedre za pedagogiju progesije i andragogiju na TU Kaiserslautern iz Njemačke.


-Mi sarđujemo sa institucijama koje provode neformalno obrazovanje odraslih. Radimo na razvijanju obrazovnih ponuda. Želimo im pomoći da optimalizuju svoju strategiju i da rade bolje u budućnosti. Dosta toga već funkcioniše jako dobro, radi se na kvalitetan način, rekao je prof. dr Rolf Arnold.


Profesor Arnold je naglasio da se prati da li je ponuda koja se nudi prilgođena potrebama i tržišta i da li se u tim obrazovnim ponudama razvijaju kompetencije.


-Primjetio sam, što se moglo vidjeti i u drugim evropskim gradovima, obrazovanje odraslih je pokret koji se razvija i koji raste sa dna prema gore. To zapravo znači, da se razvija u lokalnim zajednicama, opštinama u samim preduzećima, ovakvim organizacijama i institucijama. To je jako dobro i taj proces je povezan sa demokratijom društva i demokratijom uopšte, dodao je profesor Arnold.


U svrhu izrade i implementacije programa obuke projekat „Podrška obrazovanju odraslih“ će osigurati potrebna finansijska sredstva u visini do 20.000 KM za svakog ponuđača.

Kao partneri projekta, pored Udruženja “Prijatelji Srebrenice”, odabrani su:

„SEC“ Banja Luka, „Lanaco“ Banja Luka, „Centar za stručno osposobljavanje i edukaciju“ Bihać, „Proni“ Brčko, „Europlus“ Doboj, „Nešto Više“ Mostar, „Eksa“ Sarajevo, „Privredna komora KS“ Sarajevo, „Nahla“ Sarajevo, „WMTA“ Srbac, „Centar srednjih škola Trebinje“ Trebinje, „CRP“ Tuzla, „REZ“ Zenica i „BHM“ Zenica.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *