alt

Na Prvom poslovnom vikendu u Srebrenici četiri poslovne ideje mladih iz regije

NOVOSTI

altUdruženje „Prijatelji Srebrenice“ organizovalo je Prvi poslovni vikend za 30 mladih poslovnih entuzijasta iz Bratunca, Milića i Srebrenice koji žele pokrenuti privatni biznis. Tokom poslovnog vikenda mladi razrađuju svoje poslovne ideje koje namjeravaju realizovati.

 

Trodnevnu obuku i predavanja za omladince izvode eminentni profesori marketinga, planiranja, komunikacije, istraživanja tržišta i ekonomije uopšte. Sa mladima su radili Nermin Zukić, doktor ekonomskih nauka, Miroslav Divčić, diplomirani ekonomista, Svetlana Krstić iz Univerzitetsko-preduzetničkog centra Banja Luka, te predstavnici Poslovnog savjetovališta Udruženja „Prijatelji Srebrenice“ Aida Hajdarbegović i Mladen Popović.

 

-Uvidio sam da ovi mladi ljudi zaista imaju volju da rade ali da nemaju dovoljno podrške. Ovaj seminar je pravo mjesto za njih, kako bi unaprijedili svoje znanje i stekli dodatna iskustva koja će im pomoći da se odluče na realizaciju svojih poslovnih ideja. Mladi imaju različita razmišljanja. Meni su se najviše dopali prijedlozi otvaranja sportsko-rekreativnih centara koji mogu imati budućnost ovdje, a tu su i potrebe smještanih kapaciteta na obalama rijeke Drine za koje su mladi takođe pokazali poseban interes, rekao je Nermin Zukić.

 

Mladi iz Srebrenice, Bratunca i Milića ovog vikenda rade na razradi četiri poslovne ideje: proizvodnja suvih šljiva, proizvodnja i sušenje gljiva, izgradnja smještanih kapaciteta na „Rajskoj plaži“ i plastenička proizvodnja.

 

-Naš kraj ima izuzetne turističke potencijale prije svega zbog rijeke Drine. Iz tog razloga ovu rijeku moramo iskoristiti na najbolji mogući način i promovisati je. Ono što nedostaju u tom lancu jesu smještajni kapaciteti sa svim pratećim elementima koji su neophodni jednom turističkom mjestu kako bi privukao posjetioce. Mi upravo radimo na realizaciji poslovne ideje koja će sve to omogućiti, rekla je učesnica treninga Marijana Stević.

 

-Cilj je da omogućimo tim mladim osobama da steknu osnovna znanja o procesu planiranja i uslovima za otvranje i registraciju vlastite firme ili zanatske radnje da bi im olakšali taj posao kada krenu u aktivnosti, rekao je Mladen Popović iz Poslovnog savjetovališta Udruženja „Prijatelji Srebrenice“.

 

altPoslovni vikend Srebrenica 2013“ razlikuje se od klasičnog seminara jer polaznici rade u grupama okupljeni oko nekoliko ideja. Imaju priliku da za sve nedoumice kontaktiraju stručnjake iz oblasti ekonomije, prava, marketinga, kako bi na siguran način pripremili svoje poslovne ideje za realizaciju.

 

Nakon dvodnevne razrade poslovnih ideja i planova stručni tim će na kraju proglasiti najbolje i najinovativnije poslovne ideje i nagraditi njihove autore. Za najbolje poslovne ideje su predviđene posjete uspješnim kompanijama u regiji (Etno selo Stanišić, Spektar Drink i Sava Semberija), i druge vrijedne nagrade.

 

Podršku Udruženju „Prijatelji Srebrenice“ u organizovanju „Poslovnog vikenda“ pružila je Ambasada SAD-a u BiH. Poslovni vikend je organizovan i uz podršku opština Srebrenica, Bratunac i Milići, te Regionalne privredna komora iz Bijeljine i kancelarije UNDP-a u Srebrenici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *