alt

Adil Jahić iz Osmača osnovao poljoprivredno gazdinstvo

NOVOSTI

altAdil Jahić rođen je 1982.godine u Srebrenici, gdje i danas živi sa suprugom i dvoje djece. Povratnik je u opštinu Srebrenica, a s obzirom da je nastanjen u ruralnom dijelu opštine, bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, koja je osnovni izvor prihoda za egzistenciju njegove porodice.

 

 

Gazdinstvo Jahić posjeduje stado od 90 ovaca, potrebne stajske objekte, kao i zemljište za ispašu i proizvodnju hrane za stado. Veliki problem u proizvodnji hrane predstavljala je činjenica da gazdinstvo ne posjeduje adekvatan traktor i priključke.

 

Adil je odlučio da finansira nabavku traktora sa priključcima putem kreditnih sredstva Turkish Zirat Banke, koja je za podsticaj povratka u BiH obezbjedila beskamatnu kreditnu liniju.

 

Kako bi uspješno pripremio potrebnu dokumentaciju za apliciranje na kreditna sredstva (biznis plan i drugu dokumentaciju), Adil se prijavio za učešće na treningu Poslovno planiranje i izrada biznis plana, koji je u MZ Osmače organizovalo Udruženje „Prijatelji Srebrenice“.

 

-Ovaj trening mi je pomogao da realno razmislim o mogućnostima zarade u poslu kojim se bavim, ali i da napravim biznis plan sa kojim sam aplicirao za kredit, koji mi je kasnije i odobren. Zahvaljujem se Udruženju „Prijatelji Srebrenice“, a nadam se i nastavku njihove podrške, obzirom da na farmi planiram ulaganja u rješavanje pitanja vodosnadbjevanja, kaže Adil Jahić iz Osmača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *