Saopštenje za javnost: Održan 12. Sajam poslovnih ideja

AKTUELNI AKTUELNO IZ UDRUŽENJA News POSLOVNO SAVJETOVALIŠTE PROJEKTI

Juče je u Srebrenici održan XII Sajam poslovnih ideja, ovoga puta u zajedničkoj organizaciji Udruženja ”Prijatelji Srebrenice” i ”SOS Dječija sela BiH”, ured u Srebrenici.

Glavne poruke Sajma poslovnih ideja su solidarnost, saradnja, odgovornost i hrabrost.

Događaj se odvijao tokom dva radna dijela. U prvom dijelu za podršku Fonda za omladinsko preduzetništvo Udruženja ”Prijatelji Srebrenice“ takmičilo se šest mladih preduzetnika sa područja opština Bratunac, Vlasenica, Srebrenica i Grada Zvornika.

Ocjena svih učesnika i posjetilaca je takva da smatraju da je Komisija za izbor najboljih poslovnih ideja odradila sjajan posao.

Komisiju su činili: Boban Tomić – univerzitetski profesor i direktor Visoke škole za komunikacije, Una Zečić – profesorica engleskog i grčkog jezika, predsjednica Udruženja ”SuperU” i nagrađena učesnica jednog od prethodnih Sajmova psolovnih ideja i Siniša Baljo – programski direktor ”SOS Dječija sela BiH”.

Tri najbolje poslovne ideje dobile su nagrade u vidu punog iznosa tražene investicije.

Prva tri mjesta osvojili su:

1. Mevlida Mehanović – Prerada aronije, borovnice i šumskih plodova u 100% cijeđene sokove i proizvodnja džemova i sirupa

2. Bojana Lukić – Edukativni centar za djecu

3. Borisav Petrović – Proizvodnja visokokvalitetnih matica, meda, polena i propolisa.

Nakon što je Komisija ocjenila da su i ostale poslovne ideje dobro razrađene i provodive, kao i da zaslužuju podršku, uz pomoć predstavnika Crkvene zajednice ”Vlaardingen” iz Holandije, organizacije koja je jedan od suosnivača Fonda za razvoj omladinskog preduzetništva, povećan je nagradni fond. Preostale tri poslovne ideje su podržane sa iznosima koji pokrivaju nešto više od 80% potrebnih investicija.

U drugom dijelu svoje poslovne ideje predstavilo je deset preduzetnika sa područja Srebrenice koji će biti podržani putem projekta ”Socio-ekonomsko jačanje i inkluzija ugroženih porodica u Srebrenici” organizacije ”SOS Dječija sela BiH” uz podršku Austrijske razvojne agencije. Komisija je procijenila da su i ove ideje dobro razrađene i da zaslužuju podršku.

Za nagrade putem Fonda socio-ekonomsko jačanje i inkluzija, svih 10 poslovnih ideja je nagrađeno u punom iznosu traženih investicija, a Komisija za izbor najboljih poslovnih ideja je ocjenila tri najbolje razrađene poslovne ideje.

1. Smail Dudić – Priprema drveta za ogrijev

2. Azret Suljić – Frizerski salon Bato

3. Jelena Prodanović – Autopraonica

Svi preduzetnici su ranije prošli trening za pisanje poslovnog plana pod mentorstvom Poslovnog savjetovališta. Nakon grupnih treninga, svi polaznici su prošli i individualne konsultacije.

Podrška preduzetnicima se ne završava samo na finansijskim sredstvima, mladi preduzetnici će imati pomoć ovlaštenog računovođe, kao i podršku prilikom planiranja promocije u narednih godinu dana.

Tim Udruženja ”Prijatelji Srebrenice” poziva sve institucije, organizacije i pojedince koji djeluju na polju preduzetništva da udružimo napore za poboljšanje uslova u pogledu preduzetništva, naročito omladinskog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *