„POKRENI SE, PROMJENI S(V)E“

AKTUELNI AKTUELNO IZ UDRUŽENJA News PROJEKTI

Proteklog vikenda u Zenici je održana radionica u kojoj je učestvovalo ukupno 16 mladih ljudi koji su zajedničkim snagama realizovali radijski sadržaj na temu „Mladi, rok i mediji“.

Radionica „Kreiraj, pa objavi i reproduciraj“ je dio projekta „Plugged in to Positive Narratives: Community Journalism in Birač“ podržanog putem programa BHRI, uspješno je održana u Zenici od 22.-24. novembra 2019. godine. U radionici su učestvovali mladi iz regije Birač, odnosno iz opština  Srebrenica (Skelani), Bratunac i Vlasenica, kao i grada Zenica. Urednici dva lokalna medija, „Radio Active“ Zenica i UPSMedia su učesnicima radionice predstavili osnove kreiranja radijskog sadržaja.

Tokom prvog danu, nakon upoznavanja sa domaćinima iz Zenice, šesnaestoro mladih je pripremilo koncept radio emisije na temu medija, mladih i rok muzike. Učesnici su se složili u vezi sa nazivom emisije: „Pokreni se, promjeni  s(v)e“. Takođe, prvog dana radionice učesnici su se upoznali sa radijskim materijalima i produkcijskom opremom domaćina i pripremali se za stvaranje kreativnog sadržaja.

Praktični dio radioniceobuhvatio jeanketiranja građana. Mladi su bili podjeljeni u tri grupe koji su Zeničane anketirali o problemu odlaska mladih iz BiH, podršcidomaćim rok bendovima i razvoju i budućnosti sporta u BiH. Prikupljeni materijal su, zatim, montirali uz pomoć iskusnijih novinara.

Snimljeni su i džinglovi koji su, zajedno sa muzičkom podlogom i temom, uputili na probleme sa kojima se mladi susreću a koji su obrađeni u narativnom dijelu i anketnim pitanjima. Muzičke sekvence  su predstavile rok scenu u Bosni i Hercegovini, a svojim tekstom su dočarale sve obrađivane teme. Rezultat radionice su dvije radijske emisije na temu „Pokreni se, promjeni s(v)e“ koje će biti emitove u „Omladinskom programu“ UPSMedia  radija i programu „Radio Active“ radija iz Zenice.

  1. novembra 2019. godine, u jutarnjim časovima, mladi iz regije Birač oprostili su se sa novinarskom ekipom iz Zenice i razmjenili kontakte radi saradnje u budućnosti. U februaru se očekuje i uzvratna posjeta Zeničana.

Projekat se nastavlja školicom građanskog novinarstva koju će za trideset mladih iz Srebrenice, Bratunca, Milića i Vlasenice organizovati UPSMedia u narednom periodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *