“Naš radio”: Saopštenje za javnost

AKTUELNO IZ UDRUŽENJA News PROJEKTI ZAVRŠENI

“Naš radio” je jednogodišnji projekat koji su u partnerstvu implementirali Udruženje “Prijatelji Srebrenice” i Udruženje za brigu i opšta prava djece “Naša djeca – RadiYo Active” iz Zenice. Zajedničkim snagama je urađeno dvadeset radio emisija o temama od interesa za mlade ljude u BiH – mladi u umjetnosti, sportu, učešće mladih u procesima odlučivanja u lokalnoj zajednici, razgovarali smo o tome da li bismo se igrali rata, ali i o pravima porodilja i o potrebi osnaživanja žena. Predstavili smo i mlade preduzetnike, pričali o nezaposlenosti mladih, te kako mladi vide turističke potencijale naše zemlje. Sve radio emisije su radili mladi ljudi, koji su aktivno učestvovali u medijskom programiranju. Sve radio emisije su reemitovali i naši prijatelji iz Radio Vogošće, Radio Magica i Radio Prima Bajina Bašta.

“Naš radio” se bavio i položajem community medija u BiH. Community mediji, kao alternativni kanali, neprofitini i nezavisni, važan su dio demokratskog društva koji omogućava građanima drugačije informacije od onih plasiranih u mainstream medijima. Izvještaj o stanju I mogućnostima za razvoj trećeg medijskog sektora u BiH je podijeljen sa donosiocima odluka, profesionalnom javnošću, udruženjima građana i mladima koji mogu imati poseban interes za community medije.

Projekat „Naš radio“ je implementiran uz podršku USAID misije u BiH kroz program IMEP (Program jačanja nezavisnih medija) koji implementiraju CPCD i Otvorena mreža.

Partnerske organizacije, bazirano na izvještaju koji je nastao u okviru projekta “Naš radio” planiraju nastaviti aktivnosti na promociji community medija sektora kako bismo, u skladu sa svojom misijom, doprinijeli razvoju medijskog pluralizma u BiH i boljem ostvarenju prava građana na informaciju i informisan izbor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *